Temadagar firar olika saker varje dag ibland ingenting
Ingredienser (originalet)
Detta är ingredienser för att baka chokladbollar. Receptet är för cirka 10-20 stycken chokladbollar beroende på storlek.
- 100 g smör eller margarin (gärna rumsvarmt då blir det lättare att mosa in, fast undvik att låta smöret ligga framme alltför länge då det kan bli väl löst)
- 2 dl strösocker
- 3 dl havregryn
- 3 msk kakao
- 1 tsk vaniljsocker
- 3 msk kaffe (ska vara kallt, går att byta ut till vatten)
- Kokos eller pärlsocker
-
Om sidan
Choklad kommer från ett kakaoträd som på latin heter Theobroma och kan bli upp till tio meter högt. På trädet växer kakaofrukter som i sin tur innehåller mindre kakoaböner. Ett träd kan producera upp till 4-5 kilo bönor under ett år. Det finns även olika slags böner, vilka också skiljer sig smakmässigt.
Trädet var förr i tiden vanligt i Syd- och Latinamerikas regnskogarna, men nu för tiden sker odlingen i Afrikas varmaste delar (Elfenbenskusten är världens idag största kakaoexportör). Ett nyttigt ämne som du finner i choklad är antioxidanter.
Hur går då framställning av choklad till? Det är en omfattande process som här sammanfattas. Till och börja med ska kakaobönerna jäsa ett par dagar. I nästa process torkas de för att sedan även rostas. När bönorna sedan är färdiga krossas de och mals ned. Innan chokladen är klar tillsätts också socker och kakaosmör. Utöver detta tillsätts smakämnen.
Choklad är också relativt nyttigt och bidrar till både välmående och överraskande nog minskning av kroppsfett. I sockret och fettet finns substanser som ökar produktionen av serotonin och endorfin i hjärnan, vilket ger en känsla av lugn. Choklad innehåller även koffein och fenyletymin, ämnen som stimulerar positiva känslor. Som om det inte var nog med detta visar forskning också på att choklad kan leda till viktminskning då många som ätit mycket choklad trots allt varit smala. En tänkbar förklaring till detta kan vara antioxidanten catechin som i försök visat sig minska kroppsvikten hos möss. Catechin finns i högre doser i mörk än ljud choklad.
Fakta om choklad
Så där nu har vi många bakningar framför oss! Se även jämförelser av färdiga chokladbollar som kan köpas i butik.
- I stället för kokos eller pärlsocker kan chokladströssel användas. Det gör att bollarna liknar arraksbollar en del – en blandvariant skulle man kunna säga.
- Lite grann av en "vuxenvariant" blir det om vi för in sprit i bilden. Både cognac och whisky kan användas att experimenteras med. När det gäller cognac kan du spä ut med vatten och whisky kombineras fördelaktigt med kaffe.
- Som en kontrast mot föregående alternativ borde det vara på plats med en "barnvariant". Om barn ska vara med och dela på de färdiga chokladbollarna kan karamellströssel användas som garnering.
- En ytterligare smakvariant är att byta ut en del av strösockret till florsocker. Prova dig fram, kanske fungerar det bäst att bara använda florsocker. Även kardemumma smakar gott att blanda i.
- Fruktinslag av olika sorter är ytterligare sätt att ge omväxling åt våra chokladbollar. Varför inte använda rivna apelsinskal och minska lite på mängden havregryn?
- Till sist den uppenbara receptvarianten: ännu mer chokladsmak kan göra chokladbollarna extra goda. Blanda in riven choklad efter önskad mängd i baksatsen och klimaxen är nådd.
Alternativ
Det går att göra chokladbollar med flytande margarin. För att det inte ska bli för kladdigt behöver du ställa in smeten minst en timme i kylskåpet före du rullar bollarna. Det kommer fortfarande vara något mer kladdigt än med smör fast resultatet blir fullt godkänt.
Chokladbollar med margarin
(Instruktioner om hur du bakar dem hittar du ovan.)
- 100 g lättmargarin
- 1 dl socker (2/3 dl fruktsocker)
- 2.5 dl havregryn
- 3 msk kakao
- 1 tsk vaniljsocker
- 3 msk kaffe
- Kokos
Kalorisnåla chokladbollar
(Instruktioner om hur du bakar dem är samma som ovan.) Ett annat enkelt recept som ger krämigare chokladbollar med nougatsmak är chokladbollar med hasselnötskräm.
- 100 g smör
- 1 dl socker
- 3 dl havregryn
- 2 msk kakao
- 25 gram riven mörk choklad
- 1 tsk vaniljsocker
- 1 msk kallt kaffe
- Kokos
Extra lyxiga chokladbollar
Somliga föredrar kokosbollarna som finns på konditori framför hembakta. Några tips för att åstadkomma detta är att mala havregrynen eller blanda dem i mixer vilket gör dem finare - detta tar bort en del av hembakskänslan. Byt sedan ut margarin mot riktigt smör och blanda eventuellt i 1-2 teskedar O'boy.
Chokladbollar som på konditori
Kalorier: 59
Protein: 1 g
Fett 1,5 g
Kolhydrater: 10 g
Fibrer: 1 g
Näringsvärde
Fibrer: 1 g
Kolhydrater: 10 g
Fett 1,5 g
Protein: 1 g
Kalorier: 59
chokladbollar.net
Se så bra, nu behövde jag inte skriva så mycket denna gången,
Lite kyligare udag än de andra härliga varma .
Ha det nu så bra så kanhända det blir fler
recept eller något annt kul att fira via Temadagar.se
Tack för titten !
Kram Mi
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar