fredag 18 februari 2011

STADSHOTELLET I VETLANDA

Så här ser det ut Stadshotellet som mina föräldrar inne hade från 1945-1975.
Fast när de köpte rättigheterna så var det ett litet gult med endast två våningar.
Har ett annat inlägg hur det såg ut då. Men då får Du gå in på min fotoblogg,
Marie-Louise tar foton ur verkliga livet, http://parart222.blogspot. com/

På det här fotot som är taget av en Vetlandaflicka som är uppfödd i Staden, har sina föäldrar kvar
de bor strax utanför..

Här har jag arbetat från 1959-1969. Sporadiskt mellan varven då jag var utomlands för att lära mig
språket från andra länder.Som England,Frankrike,Holland m.flera.Jag var på en del nöjesresor också.

Det var så speciellt att få lära vad som behövdes för de olika avdelningarna.Köket var inte min starka sida.
För hett.Så det blev i kallskänken som jag höll mest till.Slitsamt det också.Med att silla, flå och rensa sill som kom i stora tunnor.Som sedan skulle läggas in, men det fick inte jag göra.Sedan skulle jag smöra,ur en kvarn, nere  i källaren.Det kom ut små avlånga rullar.Som lades i kallt vatten i en stor rostfri bunke.Där var kallt, det var även kallt i sillrenseriet.Iklädd mina vita kallskänkskläder, inte värmande plagg precis.På senare år fick jag problem med lederna.
Jag älskade att vara i kallskänken, jag fick löva till sandwichen,landgångarna.Löva= sätta salladsblad på
båda ändarna.Koka ägg, skala och klyfta dem,rensa räkor, skära tomaterna i klyftor, skiva citroner, gurka  allt förekommande
som skulle vara på en landgång-sandwich.

Strax efter skolan började jag i kaffekassan.Kl.6.00 då skulle kaffe kokas i stora cisterner.Tevatten fanns i den också.Eftersom det var spritkassa också, så hade hon som jobbat kvällen innan lämnat en massa skvättar i flaskorna.som jag hällde ur i en tom.Det blev en salig blandning.Som jag ställde undan.Minns att jag slickade på likörflaskkorkarna och tyckte det var sött och gott.Tror jag var där till kl.10.00 sedan gick jag över till kallskänken. För att jobba till kl.15.00.Det fanns säkert normer för hur länge en 15 åring fick arbeta.Men sedan fick jag gå i skola efter skola, det har jag skrivit i ett annat tillägg, så Du som följt mig vet om det.Och mellan varven jobba i kallskänken. Synd att jag aldrig fick papper på mitt kunnande.
En meritförteckning som Mamma skrivit ner, på den stod det mest om mina utlandsresor.

fortsättning följer......

7 kommentarer:

 1. Så intressant att läsa om början av ditt yrkesliv.

  Min dotter har också arbetat i restaurangbranschen bland annat på Gutekällaren i Visby och hon har också berättat om de där slattarna i flaskorna som man slog ihop och sedan förtärde. Det kallades för någonting, vad har jag glömt.

  Det gick bra för henne trots de där slattarna för nu sitter hon som ansvarig för kongressavdelningen på ett Hiltonhotell.

  Kram och ha en fin dag!

  SvaraRadera
 2. Men vilket intressant men väldigt hårt liv!! På den tiden var det då inte tal om arbetsmiljö och arbetstider!!Synd att du inte fick uppskattning för det du gjorde, kanske var det så att man inte berömde i första taget för att man inte skulle tro att man var något...vill minnas att min pappa sa att han blev uppfostrad så. Förskräckligt, men mina föräldrar var inte heller speciellt bra på att uppmuntra, sa de inget så var allt bra. Jag blir alldeles tagen av din styrka att komma igen, du är duktig Mi!!
  Ha en riktigt bra helg och ta väl hand om dej!!
  Kram

  SvaraRadera
 3. Hejsan!
  Så spännande liv du haft och så mycket du varit med om som ung.Tycker du borde ha fått lite mer uppskattning och beröm för allt men på den tiden var det inte vanligt att få någon uppmuntran för det man gjorde.Det skulle bara så vara.Tänk vilken skillnad det är idag. Nu ska ungdomarna helst bestämma allt själva hur de vill ha det.Tack för du delar med dig och fortsätt med ditt intressanta skrivande.
  Kram och ha en fin helg.
  Sylvia

  SvaraRadera
 4. Det är verkligen intressant att läsa om andra människors liv och uppväxt! Fortsätt skriva, Mi!
  Jag bor i Norrbotten och nu har vi ju haft riktigt kallt hela veckan. Det är kanske priset man får betala för att få bo i midnattssolens land :)

  SvaraRadera
 5. Morning! Kul att få se ett litet aktuellt foto av hotellet! Tänk vad dom väggarna kan berätta...och sicken tur vi har att du gör det för oss!
  Jo jag får mejl om kommentarer...tur det!
  Dottern har nu åkt hem en sväng, få se om hon kommer åter nästa vecka igen...
  Kramen från ett kallt Hälsingland!
  Ragnvi

  SvaraRadera
 6. Så du är inte infödd Täljetok? Går väl det med antar jag hehehe...det gläder mig att vi kan få dig att dra på smilbanden:) Restaurangbranschen är ett yrke jag aldrig skulle klara tror jag...men jag beundrar dom som gör det. Ha en trevlig helg. Kram

  SvaraRadera
 7. Hej Mi, du frågade om blandningarna på sprit, det heter Häxblandning, jammi=)

  Intressant läsning förövrigt=)
  Ha en underbar söndag med kramar från Monica / Personliga Persson

  SvaraRadera