söndag 26 december 2010

TOMTEN KOMMER

Jul, det har jag firat många genom åren.Hur många kan man komma ihåg.Och som skiljer sig från den förra.Det har jag ingen aning om.Men de Jular jag firade med mina föräldrar och syskon innan jag eller någon av oss var gifta och utflugna ur boet.De är många.Mamma och Mormor höll på traditiomerna.Alltid skulle de vara någon äldre herre gärna en ungkarl, som inte hade egen familj att fira med.

Det fanns en Farbror Tage Hedlund, han hade en foxterrier han brukade fira Jul med oss när vi var halvstora.Egentligen skulle den här berättelsen höra till Barndomsminnena.Men där hade jag ju tänkt att bara skriva om mina busiga förehavanden.
Denna Jul skiljde sig inte mycket från andra Jular.Jag kan ha varit fem år men jag minns inte om Catherine var född.Men det måste hon varit i Juli-48.

Den här julen gick Farbror Tage upp för trappan, jag följde honom med blicken och väntade på att han skulle komma ner för trappan igen.Plötsligt ringer det på dörren.Pappa går och öppnar och säger att det är Tomten som frågar om det finns några snälla barn.OH fy så hemskt,jag gömde mig bakom lilla soffan vid burspråket.

Vägra komma fram,vem kunde denna otäcka tomte vara.Han delade ut klapparna, som han hade i säcken.Just en sådan säck som Pappa hade köpt ved i.Jag kan tänka så jag grubblade på detta.Hur det kunde hänga ihop.Vet inte om jag kände igen rösten, kanske han gjorde sig till.Det är möjligt.
Ett fel gjorde han när han skulle gå, då sa han tack och hejdå alla snälla barn så ses nästa år igen.
Och gick upp för trappan.Klädde om och kom ner som Farbror Tage.
Efter det blev jag livrädd för att gå upp för trappan själv, tomten var ju kvar däruppe.Det tog många år innan Mamma kom på hur det låg till. Kanske Mamma sa att tomten gått ut balkongvägen, en stege stod rest mot balkongen.Jag tänkte och tror jag sa, varför klev han inte in den vägen när han kom.För det var så han hade gjort, klätt om till Tomte i lilla rummet med balkong. Klättrat ner för stegen gått runt och ringt på dörren.Och sedan gått upp för trappan.Vem kunde tro att det skulle skrämma mig så, samma gällde källartrappan.Den tyckte jag var så äcklig, för det satt en uppstoppad Kattuggla med vingarna utbredda.Stirrande stora ögon som lyste i mörkret,
när och hur jag blev rädd för den vet jag inte.Men alldeles säkert var det någon dum person som skrämde mig.En barnsköterska kanske.Minns inte.

Tror det var olika tomtar varje Jul, men ingen som gick upp för trappan någon mer Julafton så vitt jag vet.

8 kommentarer:

 1. Vilken rolig och lite skrämmande berättelse. Ofta var det min mamma som var tomte när jag var liten och det tog många år innan jag förstod det.
  Ha nu en God fortsättning....

  Kram Maidi

  SvaraRadera
 2. Hej Mi och tack för titten!

  Många har vi nog lite blandade minnen om Tomten.

  När man var liten var man bra rädd för honom :)

  Kram och God Fortsättning!
  Mia

  SvaraRadera
 3. Morning o god fortsättning! Hoppas din jul blev bra!
  Tomten...det var med skräckblandad förtjusning man såg fram emot hans besök!
  Kramen!
  Ragnvi

  SvaraRadera
 4. Vilken spännande julhistoria du berättar!
  Alla gånger fattar nog inte vuxna hur skrämmande tomtarna kan se ut och just det där att de bara dyker upp ur tomma intet.
  Du fick verkligen minnen för livet av farbror Tages tomtande.

  Kram och ha en fin fortsättning på julen!/Ingrid

  SvaraRadera
 5. oj va läskigt det måste varit för dej att tro tomten va kvar däruppe,
  god fortsättning

  SvaraRadera
 6. Godenafton...oh go fortsättning. Året börjar minsann gå mot sitt slut - en nytt bra hoppas vi på va?!

  Kul att du fick dina kära bara så där .........de e ju allra roligast när de bara slinker in liksom. Härligt med små livliga barn omkring sig.

  Mina awards ligger alltid där i högerkolummen.
  Kramiz

  SvaraRadera
 7. Spännande liten historia du berättar, kul att läsa. kan förstå att du blev brydd när tomten gick upp på vinden och blev kvar där... :-)
  Det är inte jag som skrivit de tänkvärda orden, jag tror att jag har fått det på mailen nångång.

  kram!

  SvaraRadera
 8. Morning! Nu har jag kikat på dina foton i den andra bloggen...va kul att dottern med barnbarnen kom till dig!!
  Finfina foton på fåglar också...såg nog domherren!
  Kramen!
  Ragnvi

  SvaraRadera