söndag 5 december 2010

STILSKOLA

Tänk så det slår om på väderfronten.Ungefär som mitt humör.Men i regel brukar jag vara rätt glad varje dag.
 Kan bli lätt irriterad över vissa saker, som att inte få sitta här i timmar och läsa mina bloggar.Idag är det en sådan dag.Hade inte direkt tänkt att åka runt med olika bussar, utan bara ner till stan och hem igen.Skulle
ladda mitt accesskort, det gick ut idag.

Eftersom jag fixat mitt hår, var jag redo att ge mig iväg  för Dennis ringde, sa det var bara en grad ute.Han ville att jag skulle ta ut pengar åt honom.För att skicka till våran Dotter att köpa Julklappar till våra barnbarn.
Eller om de hellre vill ha slanten och köpa vad de vill efter Jul.

Jag vet förr hur jag rände in och ut ur affärerna, men då hade jag mycket bättre" kondis" än jag har idag.
Och ändå rökte jag och drack till och från. Varför må sämre nu när jag slutat med lasterna, än innan.

Jag motionerade inte mer då, än jag gör i dagens läge.Några år till "på nacken " ska väl inte försämra.

Det kanske är tur att Xet ringer och sporrar mig, annars gick jag väl inte ut på hela dagen.
Synd jag inget foto tog på honom, höll inte på att känna igen honom.Skäggig och långhårig, förr sa han alltid jag ska vara Jultomte.Men det kan han inte skylla på i år.Ska ta en taxi in till stan och klippa sig.Gör han inte det nu i veckan, tar jag hårsaxen  och åker till Lina Hage och ansar bort det värsta.Förr klippte jag alltid
honom och Dottern, men så blev det lite hackigt också förståss.
Min önskedröm som ung var ju att bli hårfrissa, men det tyckte inte min Mamma var ett lämpligt yrke för mig,
med min läggning.Vad hon nu menade med det, har jag aldrig förstått.
Kan det vara humörsvängningarna som hon menade, jag som har sådant tålamod.(skratt)

Jag fick en chans att efter skolan smita in hos en frissa där jag fick sopa hår,sätta på hårnät,tvätta permanentspolar, sätta damerna under hårtorken och servera kaffe.Jo jag fick ta ur papiljotterna, som vi sa förr.
Det tyckte jag var hur kul som helst, men någon frissa det blev jag inte, då ville jag bli kosmetolog, göra kvinnorna vackra med  makeup.Vilken kö till Wulff i Malmö 2 år, Elisabeth Arden i Stockholm 3 år.Så länge ville jag inte vänta på att skola mig. Mamma fixa in mig hos Kim Söderlunds stilskola, men det var bara på kvällarna, då måste jag ha ett jobb på dagarna.Fick ett som receptionist och avbytande kontorist på Kungs-
örnen som hade sitt kontor i vasastan.Bra för där omkring tror det var Surbrunnsgatan bodde min Mormor´s bror med Fru så där kunde jag få bo.De kan ha bott på Västmannagatan.Jag minns svagt att de flyttade
men det kan ha varit efteråt.Kursen var bara tre månader.Så det var ju bra.Jag fick lära mig att vårda håret, lära mig att lägga rätt make-up, klä mig prydligt, lära mig på rätt sätt..Det var en nyttig kurs, så slapp Mamma tjata på mig.Släpa inte fötterna efter Dig.

Tänk lilla Mi i storstaden med jobb och en kurs på kvällarna, det Du.Skulle aldrig gått i dagens läge, med så mycket bus som det är nu.När jag gick hem på kvällen ensam. Då 1960 var inte Kungsgatan så trafikerad så jag kunde lugnt gå den vägen,utan några större problem att bli antastad eller så.

En gång vet jag, en raggarbil stannade, och killen vid ratten  hojtade." Tjena toppgnurglan ska Du me på en sväng." Sa att det skulle jag inte.De körde sakta utmed trottoarkanten, jag satte näsan i vädret och gick vidare.Kursen var mellan Januari-April..
Den enda födelsedagen jag inte firade hemma var min 18-årsdag.Minns inte att den firades alls.

Ja, det finns massor att berätta om, det som hänt i mitt liv.Det gäller att komma på vilket år det var.
Så jag väljer nog att berätta  något annat istället..Om en resa jag gjort.

6 kommentarer:

 1. Intressant att läsa om din stilskola. Ha en bra kväll!

  SvaraRadera
 2. Morning! Vad du kan skriva o berätta! Härligt!
  Vackert blev det i ditt kök också! Gillar nog fotot med omtagen mest!
  Kramen!
  Ragnvi

  PS. Hoppas du kan fota några fåglar!

  SvaraRadera
 3. Vad du har varit med om!

  Tänk så roligt att få gå på en sån stilskola, det måste ju varit en dröm för en 16/17-åring.

  Tack för att du delar med dig av berättelser från ditt liv.

  Kram Ingrid

  SvaraRadera
 4. Så spännande med en stilskola! Det skulle ha varit nåt för mig. Det är spännande och intressant att läsa det du skriver!

  Ha det gott!

  SvaraRadera
 5. Hejsan!
  Hittade hit så småningom. Så kul att läsa om dina ungdomsminnen. Kim Söderlunds stilskola har jag hört talas. En parant kvinna som det ofta skrevs om i veckotidningar.Tack för du delar med dig av ditt skrivande.
  Kram sylvia

  SvaraRadera
 6. Kim Söderlunds stilskola gick jag 1961-01-23 till 1961-03-17. Blev påmind om det i dag av en väninnas dotter. Samma här mamma såg till att jag gick Stilskolan på kvällarna på dagarna jobbade jag på ett konditori i gamla stan.
  Det hade min far Bagarmästaren ordnat genom en kollega. Så nu sitter man här i Norra Norrland på ålderns höst och tänker på det äventyret. Det kanske borde finnas Stil skolor i dag.

  SvaraRadera