tisdag 30 november 2010

NYTT OMRÅDE

Urban och jag skulle åka till Åseda området på andra sidan bron.Hade jag inte behövt ta ut pengar på banken och  köpa remsa i pressbyrån vid torget, så hade vi kanske hunnit med bussen 04 men istället fick vi vänta till 34 över halv.Jag började frysa om tårna redan, hade tagit bort mina astronautsulor för de var så slitna, trodde inte de skulle göra någon nytta.Vi traska de runt kvarteret, hittade Galleri C. En kvinna ställde ut sina verk där, vi gick in.Jag sa som det var,i väntan på en buss och värma tårna. Jättefina tavlor.Jag fastna för en med näckrosor och i rätt färg i turkos. den kostade säkert 2.500:- kanske mer.Men vadå jag kan väl måla själv, kanske inte lika bra. Fast en dag ska jag försöka mig på det igen.

Buss 990 kom och resan nådde sitt mål. Vi gick först in på den stora huset  med en massa olika butiker.Gurra skulle köpa en korv.Sen en vända in på Dass .Handla lite, det var tänkt vi skulle in på häktet, men Ugglan skulle köpa något till ett av barnbarnen på leksaksavdelningen en trappa upp.

Oj,oj,oj så mycket olika och roliga saker för barn, där skulle jag kunna gå i timmar, köpte en hobbyfärg-grå för att måla mina knoppar på byrån. Nedsatt pris 20:-

Sen därnere fanns det en stor fin blomsterhandel. Jag  tog några kort, på en byrå och lite olika blommor.
Köpte oss varsin liten tomteflicka på en pinne.20:-/st.

Det blev inget besök på häktet , men Gurra  hade handlat glass på kiosken.Och då tittade vi efter en busstid, och hade två minuter på oss till den skulle komma.
Eftersom bussarna är så fullproppade så kom vi ifrån varandra även på hemvägen.Jag hade ju rullkärran och
den tar ju sin  plats. Det bästa med den här bussen är att den går ända hem, får ju åka en bra runda, men hellre det, än stå och vänta på den andra, som också tar mig hem.

..

fredag 26 november 2010

MINNS DU DETTA REPORTAGE ?

Ska börja om och uppdatera vissa inlägg, för jag har inget nytt att berätta........26 November 2012
Det var i Onsdags den 24 November 2010 tidigt på morgonen som de brände våran närbutik .Nu får åka iväg till Maxi och Coop Forum eller till stan, men det är längre, det finns en välsorterad butik i
Ronna Centrum.En Tempo-butik, som nästan aldrig har de varor som man vill ha.Dåligt sortiment.I ett  närliggande område.Visst vi kan ta bussen till Lina först, sedan en buss till Enhörna, där finns en fin ICA-butik.Men bussarna går bara en gång i timmen om än knappt det.
Vi som är lite äldre och har svårt att gå och inte har hemtjänst att till hjälp.Vi får vackert klara oss på egen hand och åka eller gå dit bort till Wasa handelsplats, Genetaleden.Placerat så att de som är bilburna har nära till entrén. Men vi som kommer med buss har cirka 400 meter fram till den.

Jag blev så bestört och det skrev jag också i kommentaren i LT.
Det finns fler ställen att handla mjölk och fil,ägg utmed Klockarvägen.På ena stället blev jag förolämpad och de gjorde grimaser åt mig, så dit tänker jag inte gå mer.Sen finns baracken längre ner på Klockarvägen där finns lite frukt och grönsaker frysta varor som fisk o. annat i storförpackning.Otänkbart för mig som är enbo. Nej, det blir att handla förståndigt så man har hemma det nödvändigaste.Så man inte behöver åka varje dag.Eller gå.

Nu måste jag ta mig dit minst en dag till, för att komplettera så allt finns hemma.Det ryms inte mer än  30 kg i min "dra-maten-kärra".Och det är knappt jag orkar dra det efter mig.
Har vi tur öppnar de igen om ett halvår. Då är det sommar och varmt och skönt med en promenad bort till Wasa handelsplats.Och vi har vant oss vid att gå eller åka buss dit bort.Som vi gjorde innan den öppnade.

lördag 20 november 2010

VAKNA

Så heter deras tidning. Nu fick jag besök av dem idag igen. Jehovas .En Mamma och en dotter och en Fillipinsk kvinna, som tyckte jag var så trevlig förra gången.Nu fick jag veta att dottern heter Louise, gissa på nio år, det stämde,hon nickade.Det var kanske Louise som ville gå och hälsa på mig.Jag pratade ju med henne också, precis som förr gången.Jag visade min Konfirmationsbibel för Louise, då såg hon att det stod mitt namn på den i guld.Då sa hon att hon hette det också Louise alltså.Frågade om någon visste hur man öppnar en kokosnöt, det visste Louise.Hon visade mig på ett ungeär hur jag skulle gå till väga,sen sätter man i ett sugrör och dricker ur mjölken.

Tänkte inte öppna först, varken hörde eller såg vilka de var.Sa som jag brukar, öppnar inte åt okända.Sen hörde jag Mamman sa Jehovas.
Jag hade ju fått en uppgift förra gången att ta reda på vad Gud hette i förnamn.De ser så allvarligt på detta troende.Fast jag tillhör Svenska kyrkan och har min barnatro där i bakhuvudet.Att ta till om det kniper.Jag sa att jag glömt bort det där,men  då heter väl  Gud  det Ni står för.
Har en svag aning att jag skrev något om det förra gången också.

Nu var jag ju trevlig, även denna andra gång, så förmodligen blir det en påhälsning en tredje gång inom kort.
Det var de tre "vise" som kom så här före jul, hon läste ju något om framtiden.Men vad, det hörde jag inte, det var för tyst.

Mamman frågade om jag höll på med bloggar fortfarande.Jo, nu minns jag , sa att nu fick jag något att skriva om på inlägget och så blev det denna gången med.

Jag friskar upp minnet för Dig lite.

torsdag 18 november 2010

UTSKRIVET AV DOKTOR


Många av Er ville veta hur den verkar.Jo, jag känner lite skillnad faktiskt.Har bara tagit den tre gånger.Ska ta den morgon och kväll.Skölja munnen med vatten.Man kan få svampinfektion annars.Men jag har lite lättare att andas.Känner mig tryggare nu sedan jag tagit den.Nu tog jag det väldigt lugnt idag.Trappor upp, är jobbigt.Men det var mest rulltrappor idag, bara en lång trappa i två delar  ner till pendeln vid Årstaberg.

Förr var det jag som bolmade bland resenärer.Nu fick jag fly undan de bolmande, illaluktande rökarna.En karl sa jag åt, är Du nästa kolpatient.Tror inte han förstod vad jag sa,han fortsatte att bolma.Så jag fick flytta på mig.
Konstigt att inte Dr.H. sa något 2008, då hade jag bara astma och fick Seretide Diskus, den hjälpte föga.
Den jag fick nu, är ett kombinationsläkemedel (steroid och laba) behandling av astma, i första hand. Eftersom jag inte gillade Seretide fick jag som andra hand använda den jag hade innan Oxis Turbuhaler, att ta med jämna mellanrum eller när jag behöver. Invecklad historia.Huvudsaken är ju att det hjälper.Så får jag blunda för alla biverkningarna så länge. Ska pröva att gå en promenad i morgon och se om jag blir mindre andfådd.

 Du ska få följa mig på "resan" för mitt tillfrisknande.Hur kan jag ha KOL, när mina lungor var så fina enl.min förra Dr.som skickade mig på röntgen av dem.Den 31 /7-09.
Kan vistelsen hos Yngve i hans inrökta lgh, ha gjort det värre, bad ju honom inte röka medan jag var där.
Inte alltid han brydde sig, fast han själv har KOL.Vem vet ?

tisdag 16 november 2010

MEDICIN

Bipacksedel: Information tillanvändaren
Symbicort Turbuhaler 160 mikrogram/4,5 mikrogram/inhalation,inhalationspulver
Budesonid/formoterolfumaratdihydrat

Står att jag ska läsa igenom den, innan jag börjar ta medicinen.Det är så dags då.jag har ju fått order av läkaren att hämta ut och ta en dos ro. till natten. (glöm ej skölja ur munnen med vatten) kan visst få svamp annars.
Så ska jag vrida på den tills jag hör ett klick. Idiotiskt för mig, jag som inte hör så bra. Det vet han om, han vet också att jag opererat mig för gråstarr och att jag ska på en laserbehandling för efterstarr.
EVENTUELLA BIVERKNINGAR
* Svullnad av ansiktet, framför allt runt munnen (tunga och/eller svalg och/eller svårigheter att svälja) eller nässelutslag
tillsammans med andningssvårigheter (angioödem) och/eller en plötslig svimmningskänsla. (har jag känt av en veckas tid nu,
och sa det till Dr.H.) Detta kan betyda att Du fått en allergisk reaktion. Detta är sällsynt, det händer färre än 1 av 10 000 användare.     (Hoppas inte jag är den )
*Plötslig,pipande andning efter inhalation av läkemedlet. Det händer färre än 1 av 10 000 användare
Övriga möjliga biverkningar:


Vanliga (förekommer hos färre än 1 av 10 användare)


*Hjärtklappning (om Du känner Dina hjärtslag), darrningar eller skakningar.Dessa försvinner efter en tids användning av
  medicinen.
*Svampinfektion i munnen.Om jag sköljer munnen, är det mindre troligt att det uppstår.
*Lite ont i halsen, hosta och hes röst ( Då kan jag sjunga som Bonny Tyler )
*Huvudvärk.


Mindre vanliga ( förekommer hos färre än 1 av 100 )
*Känsla av rastlöshet,nervositet eller upprördhet.
*Störd sömn.
*Yrsel
*Illamående
*Snabb hjärtrytm
*Blåmärken på huden
*Muskelkramper


Mycket sällsynta (förekommer hos färre än 1 av 10 000
*Depression.
*Beteendeförändringar, framför allt hos barn   ( då slapp jag det)
*Bröstsmärta eller tryck över bröstet (kärlkramp)
*En ökad mängd socker (glukos) i blodet.
*Smakförändringar, såsom en obehaglig smak i munnen.
*Förändringar i blodtrycket
Kortikosteroider som inhaleras ka påverka den normala produktionen av steroidhormoner i kroppen, 
framför allt om Du använder höga doser under en lång tid. Effekterna inkluderar:


Tillverkare:
AstraZeneca-koncernen




Ska jag våga ta den här nu till natten, ett måste för att få bättring på min urusla andning.
Så länge jag sitter stilla. Då är det lugnt. Men så fort jag börjar röra lite extra på mig, städa, bädda sängen.
nästan omöjligt utan att tappa andan.
Jag blir i alla fall kusligt rädd, efter jag läst dessa biverkningar.


Pappa och jag blev avgiftade en gång på -60talet.Vi for på en gruppresa till Flensburg, på gränsen mellan Tyskland och Damnark.Det var homeopater som tittade i ögonen och kunde därigenom avläsa vilka sjukdomar man hade.Då på den tiden tog man ett piller för var enda krämpa.Mamma var frisk som en nötkärna,mot Pappa och mig.Vi ömkade oss jämt för någon krämpa.Som Mamma bara viftade bort, med att vi ville hon  skulle" förbarma" sig över oss.



















































KRÄMPOR

Nu börjas det med att krämporna kommer smygandes fram i dagsljuset. För att skrämma vettet ur en.Nu får jag lida för alla år som rökare.Dr sa i dag att jag har KOL .Kroniskt obstruktiv lungsjukdom.

Var och sökte för andningen. Har svårast vid ansträngning, som långa promenader, städning  och dans.

Fick i början Seretide Diskus, den hjälpte inte tyckte jag.Ju längre tiden går tycker jag att min andning bara blir värre.Borde ju bli bättre ju längre tid det tar, efter jag slutade röka.Men sviterna efter många år som rökare, kommer surt efter.Upp till 10 år efter kan det ta innan alla besvär med rökhosta och andningsbesvär blir bättre.Ingen läkare säger likadant.
Läkaren  idag jämförde sin utandning med min, han som aldrig rökt.Efter han visat mig två gånger fick han en hostattack.Han menade på att vi var jämgamla.Det går väl ändå inte att jämföra.Det sa jag till honom också.Han har haft mig som patient sedan -70talet.men då hade jag en annan livssyn, likt den jag har nu. Höll upp med rökningen från 1975-1983 .

Ska åka ner till stadens mitt och hämta ut medicinen han skrev ut åt mig.Så får vi hoppas att det blir bättre med den.Den skulle jag ta morgon och kväll.Och den andra som jag redan har Oxis turbuhaler 4,5 mikrog/dos formoterolfumaratdihydrat. Uttala det den som kan.

söndag 14 november 2010

FARS DAG

Alla skriver om sin Pappa, så då får jag väl göra det också.
Pappa var krögare och Direktör på Stadshotellet i Vetlanda,
Han jobbade jämt med allt utom det administrativa det hade Mamma hand om.
Jag bodde hemma och jobbade med lite blandat på de olika avdelningarna.
När Mamma for iväg på Bilkårsmöten i Stockholm eller någon annan stad i Sverige.

Då blev det lekstuga i köksregionerna. Pappa flamsade lite med de unga i kallskänken och  i  kassan och med servitriserna.Jag skämdes, för så skulle han aldrig göra när Mamma fanns i närheten.Pappa var älskad av alla.

Pappa var en lekfull Pappa., vid middagsbordet hade han små trollerisaker som guppande tallrikar, trollade bort servettringarna framför näsan på oss tre barn. Då tyckte Mamma han var fånig, men vi hade roligt.

På somrarna vid Ostkusten, då hade vi Pappa mera, för det var ett måste att få komma ifrån hotellet och vila upp sig.Mamma fick inte ledigt, hon skötte marktjänsten.Det slapp hon i Vetlanda.Minns inte om vi hade hembiträde på sommarstugan.Men den allra första tiden när vi var små, hade vi barnsköterskor.

Jag bodde ju hemma ända tills jag var 26 år, jobbade ju på hotellet också.
Sen gifte jag mig och flyttade upp hit till Södertälje.
Pappa hade velat bo i närheten av mig, men Mamma bestämde, det blev Lidingö.
De skaffade en trea på Pyrolavägen i närheten av där min lillasyster bodde då.
Pappa ville ner till sommarstället, där de byggt ett permanent hus att bo i..
Pappa bröt armen när han rasade i en slänt, då han skulle klippa gräset på MABO, så kallades stället.(efter Mamma).Kom på rehab efter, så Mamma fick lite ledigt.Men hon hyrde ut gamla sommarstugan till fiskare bl.a. Bengt Öste.
När Pappa kom hem igen blev det stopp med fiskarna.Då hyrde hon ut det till tyskar som ville fira sommar i Sverige.Pappa ville ha folk omkring sig.Mamma med förståss.
Var tredje månad for vi ner till Vånevik dels för att fira somrar och varannan Jul .Pappa mådde sämre och sämre, hans dåliga blodtryck,lågt.hjärtat var inte bra.Han hade haft magsår flera ggr om.
Han ville gå ut på sjön med båten, ville inte sitta på landbacken.Men Mamma ville inte släppa iväg honom ensam, så hon tog skepparexamen för hans skull.Det var tufft gjort.Min Mamma var tuff.Pappa var nog lite toffel.Pappa älskade Mamma och oss tre ungar var och en på sitt speciella sätt.

Pappa var en helt annan Pappa när vi var på sommarstället.Då släppte han loss och hade ofta fyverkeripjäser som med största försiktighet, skickade iväg upp. Han skötte det hela själv. Så varje gång jag får se fyrverkeri, då gråter jag och tänker på Pappa.
Han älskade att vara ute på sjön, segla, hade segelbåt när vi var små.Motorbåt i trä som på senare tid byttes ut mot en Utter.Med kraftig motor därbak.Vi var ofta ute vid stången och pilkade torsk.Det var härliga tider.
Jag skulle kunna skriva hur mycket som helst, men måste nog avrunda lite med att jag tyvärr inte fick ha min Pappa så länge som jag skulle velat.Men han blev 75 år och nästan en månad. Den 17 Mars 1983 dog min älskade Pappa. Bara några dagar efter jag fyllt 40 år .Så den födelsedagen firade inte jag.Hade inte lust fira när min älskade Pappa låg och kämpade för att hålla sig vid liv.Han dog i brusten blindtarm och lunginflammation.            fortsättning följer.........................

torsdag 11 november 2010

Hej igen, den här gången lämnar vi det gamla bakom oss och tar fram lite nytt och färskt att skriva om. Vad jag älskar dessa bloggar.Tycker om att läsa deras berättelser och dagliga händelser.Alltid händer det något i vårat eget landet runt. Jo, vet att det kan bli tjatit med att skriva likadant varje gång.Men det tål att upprepas.Har så många föjebloggar att det tar två hela dagar att läsa alla. Ska det göras en kommentar till nästan alla.Ja, då finns det inte mycket kvar att skriva ett nytt inlägg i min egna bloggar. Har skaffat en till, där jag skriver ner mina barndomsbus, både snällt och lite dumt..Och fotobloggen, den kom till för min mobilblogg var oregistrerad.De bytte och bytte adress i ett. Igår överfördes de andra mobilfotona till mappar i bildarkivet.Har inte kollat hur det blev än.

For in till stan idag för att hämta ut medicin åt Dennis och sen till min kompis som bor i stan, hjälpa henne med att hålla lyseknappen,på vinden. Lyset slocknar efter ett tag.Skulle flytta lite saker till källarförrådet. När vi var klara med det drack vi kaffe och pratade lite.

Fasligt så knaggligt det var att gå ute på gångstigarna runt där jag bor.Aldrig att de tänker på oss fotgängare.
Bara att motorfordonen kommer fram.Plockade fram broddarna idag, fick ta  av dem när vi kom till stan.
Där var det ganska så bra underhållit hittills.
Vårvintern var bedrövlig. Höga vallar vid busshållplatserna, så man fick kliva upp på för att ta sig in i bussen, med risk att falla under den.Måtte det inte bli så även denna andra vinter i år.

Att vi står ut med två vintrar varje år. Har hänt vi haft gröna vintrar. Var väl så på -80talet, minns ej exakt vilket år men minns att Mammas rosor blommade en Jul vi firade i Vånevik i Småland på ostkusten.Där mina föräldrar bodde efter de sålt Statt i Vetlanda, -75 ända fram tills Pappa dog 1983 den 17 Mars.

Hoppsan nu blev det en tillbakablick igen, kan inte förstå det.Men det finns ju mer att skriva om som varit, än det som komma skall. Men att skriva varje dag, vad som händer och sker i mitt liv, blir nog en smula enformigt.

Så det får räcka för idag, fast det närmar sig kväll, kanske det finns någon kul dröm att berätta om i morgon, men om det säger folk, att det är egoistiskt att berätta sina drömmar man drömt.

Godnatt alla mina fina vänner, sov gott ! Så ses vi i bloggarnas värld,  nästkommande dag.

måndag 8 november 2010

RAKIT

Det är detsamma som engelska sjukan, jag fick en släng utav det som spädbarn.Från 6-12 års ålder, fick jag inta benmjöl från djur, då kanske det var fisk och skaldjur. Inte helt säker. Det var ju så längesedan detta hände.Har googlat lite runt ämnet.Nu ges det till hundar.Som kosttillskott.Jag minns hur förfärligt illa det luktade. Kan än idag,när de sågar i ben inne i charkaffärer, känna igen den hemska lukten måste bara ut därifrån snabbt som blixten.

Engelska sjukan är en skelettsjukdom hos barn som orsakas av brist på D-vitamin.
Störning av upptag och omsättning av Kalcium medför att benvävnadens mineralisering fördröjs.
Följden blir hämmad tillväxt och ibland deformerade extremiteter. (det slapp jag)
Däremot minns jag min hemska växtvärk.Som ingen visste hur den kom till.
Den bensjukdom som orsakas av D-vitaminbrist heter hos vuxna osteomalaci

Jag intar efter varje måltid (middagen ) Kalcium D-3 som ett kosttilskott, mot mina sendrag och muskelsammandragningar i benen som jag besvärats av till och från i rätt många år.
Innan fanns det på hälsokost  Dolomitkalk-tabletter som var jättebra.Men slutade tillverkas, så jag letade efter något att ersätta det med. Sände efter Bone supply,  den var dyr men inte lika bra. Så fann jag Friggs Kalcium +D3 som stärker benstommen. Innehåller även magnesium.
Bra för kvinnor efter klimakteriet.Även för ammande och växande ungdomar.

D-vitamin      skelett      fet fisk, lever, kött,mjölk     rakitis hos barn,osteomalaci


klaciferol                                spannmål, solljus                  (benuppmjukning) hos vuxna


K-vitamin      blod,        lever,bladgrönsaker,spenat      koagulationsstörning


koagulations
vitamin
Magnesium      skelett,nerver,muskler            spenat, nötter
Mg                                                                      skaldjur, banan,fisk, kött    koncentrations-
                                                                                                                         svårigheter
                                                                                                                          depression
                                                                                                                           krampanfall
                                                                                                                           magproblem


Ja, nu har Du lite spännade läsning igen.Kanske någon av Er vet mer än mig i ämnet.
Jag hade faktiskt snygga ben när jag var ung.Ingen  kunde se något som berodde på Rakit.

lördag 6 november 2010

LÄKARUTLÅTANDE

Utlåtandet bör belysa omständigheter som sätter ned den fysiska och/eller psykiska prestationsförmågan.
Beträffande förvärvsarbetande som fyllt 60 år behöver punkterna 6 och 12 endast fyllas i om det finns särskild anledning.


6.Tidigare sjukdomar av vikt
Engelska sjukan som barn (baby) pollenallergi


7. Redogörelse för den aktuella sjukdomens början (tidpunkt) och förlopp samt eventuell sjukhusvård (klinik,vårdnad).
   Även redogörelse för den undersöktes uppfattning om sitt arbetshinder och hur länge det varat
  
  Med åren tilltagande belastningssmärtor i nacke och axlar samt i knäleder där hon även har morgonstelhet och vidare låsnings-
  problem med höger knä tidvis. Dessa besvär har funnits sedan 1996. Kraftlöshet i axlar och armar vid lyft sedan ca 1997.
  Ischiassmärta i höger ben, framför allt vid kyla sedan mer än 15 år tillbaka.
  Patient har också pollenallergi.




8.Fysisk och psykisk status (inkl resultat av laboratorie-och röntgenundersökningar, ekg o.dy.) samt redogörelse för hur de objektiva iaktagelserna/fynden påverkar arbetsförmågan(om det bedöms vara av betydelse lämnas uppgift om längd,vikt och synskärpa men eller utan korrektion samt hörsel)


Patients allmäntillstånd är gott, men nacken uppvisar klart inskränkt rörlighet med ömhet, nedsatt rotation.
Bröst/rygg god rotation. Höfter god rotation men stram i musklerna. 
Knän: god rörlighet men stram i musklerna. Ömhet i epigastriet.


RTG.-undersökning 001023
Hö resp vä axel inkl.acromioclavvikularleder - inga patalogiska fynd.
Hö resp vä knäled inkl belastningsbilder - inga patalogiska fynd.
Halsrygg - inga patalogiska fynd.


001205  MR  =Metallröntgen) Halsrygg: inget diskbråck, ingen spinal stenos, inga signalförändringar i ryggmärgen


9. Svensk och latinsk diagnos och nomenklaturnummer (huvuddiagnos först)
   Spondylosis  columna cervoicalis.
  Entesopati i fra knäleder.
  Dyspepsi.


10. Sammanfattande beskrivning av hälsotillståndet
     60 -årig städerska, som med åren fått allt mer tilltagande värk i nacke, rygg och  knäleder, ännu eh synbart på rtg. 
    pga värken svagare i axlar och armar vid lyft. Status visar på åldersförändringar i ryggraden med värk och 
    rörelseinskränkning, till följd av detta klara patient ej ett ensidigt och tungt arbete längre eller motsvarande på
    arbetsmarknaden vanligen förekommande   arbete.


11.Hur lång tid bedöms nuvarande nedsättning av arbetsförmågan föreligga?
    Prognos beträffande arbetsoförmåga, med åren kan man förvänta sig ytterligare försämring.


12. Rehabilitering
     1. Redogör för vilka ytterligare medicinska åtgärder den undersökte bör bli föremål för och  i så fall från vilken tidpunkt.
     2. Kan det förväntas att den undersökte kan klara ett arbete? Behövs i så fall medicinska eller yrkesinriktade 
         rehabiliteringsåtgärder ? Om behandling finns anges denna
     3.Ange om hinder föreligger för vissa slag av arbeten med hänsyn till:
      a) fysisk förmåga,b)psykisk förmåga, c)miljöfaktorer


      Ytterligare medicinsk utredning behövs ej. Flertal försök har gjorts via AF/AMI men misslyckats. Hel sjukpension
      förordas då rehabiliteringsförsök redan gjorts.


     
     Vårdcentral       Södertälje 030522
     läkares underskrift






     

fredag 5 november 2010

SKRÄCK-EXEMPEL

Det var inte meningen att jag skulle få Dig att sätta i halsen, med att skriva  ned detta. Men jag tyckte det var lagom lång tid, som har gått.Sedan det skedde. Jag har inte tänkt på det varje dag. Men det har funnits där i bakhuvudet. Hur de kunde behandla mig som om jag var ett "obrukbart ämne".De satte verkligen käppar i hjulet för mig, många gånger om.Jag ställde ju upp på allt de föreslog. Men de ändrade alltid uppfattning till det sämre för mig.Sådan var jag inte.Lite obstinat, som Mamma sa.Fröken tvärtom. Jo, till en viss del kan jag erkänna.Att ibland tyckte jag de gick för långt.De letade fel och hittade fel på mig som inte stämde alls.De uttalade sig om mig, fast de inte kände mig personligen.Bara som enveten arbetsökande, till ett jobb anpassat till min ålder och mina arbetsskador. Så nästa gång ska jag skriva ner Läkarutlåtande om hälsotillstånd* (som försäkringskassan ville ha.
Jag vädjade på FK. och frågade hur många sjukdagar jag haft det senaste året, det var inte många.Berättade att AF vill att jag ska få sjukpension. Henne jag talade med då, sa att det kunde jag inte få, hade för lite sjukdagar.Det gladde mig.Då kanske det fanns en chans att få ett jobb.Hade en bunt med sökta jobb hemma 50 st. och alla hade de något gemensamt:" Tack för visat intresse, men platsen har tillsatts av annan sökande."

Så håll ut det kommer mera........................................................

onsdag 3 november 2010

Fortsättningen av nervärderingen av min personlighet och intregitet.Redovisningen får enligt sekretesslagen 7 kap 10 § inte -utom i undantagsfall- utlämnas till annan utan den enskildes samtycke.

MG uppger att hon är rädd för invandrarbarnen i området där hon bor, dessa brukar kasta sten på henne och  trakassera henne.För att undvika detta brukar MG slå följe med invandrarkvinnor då hon går ut, då vågar barnen inte ge sig på henne. MG har erfarit en del tillkortakommanden i sitt liv, såväl yrkesmässigt som privat.

Ja, det är sant, jag led fruktansvärt utav det.Fick panik så fort jag såg dem gå i en grupp på fyra-sex grabbar.Hade hellre mött en flock vargar.Än dessa romstinna invandrargrabbar.Som ser ner på äldre svenska kvinnor.De skrek ofta hora efter mig.Försökte att inte lyssna, tittade ner i marken då kunde det hända att de sprang fram och knuffade omkull mig. Tror att det hade med att göra att jag vid enstaka fall gapat och skrikit åt dom när jag varit onykter.En ung kille men vackert namn" förälskade" sig i mig, han blev mobbad av de andra grabbarna helt klart. Så hans föräldrar skickade honom på fotbollsläger. Och när de andra grabbarna frågade var jag hade gjort av honom, sa jag att han är på fotbollsläger. Var det Du som ordnade det. Jag lät dom tro det.Han var inte som de andra.Han respekterade mig. Igår hörde jag hans namn när jag passerade några grabbar, de hade inte glömt.Den här gruppen grabbar är mycket yngre.Jag har lärt mig att inte fästa blicken på dom.Bara gå rakt fram med bestämda steg , dit jag var på väg.

Testmetoder:Samtal samt testning med delar ur WAIS-R, information,sifferrepetion, förståelse och likheter.
Behavioural Assesment of the Dyssexecutive Syndrom (BADS), Claesson-Dahls test för minne och inlärning.
Testresultat.MG är motiverad till testning och visar god vilja till sammarbete. Hon ger intryck av att vara en snäll och omtänksam person. Påtagligt i testsituationen är hennes svårigheter att hålla koncentrationen, den röda tråden i samtalet. Efter testning kan det konstateras att MG presterar resultat som ligger inom normalzonen på deltest som avser allmänbildning,ordförråd,abstraktionsförmåga samt det omedelbara minnet (korttidsminne).

Hon presterar strax under normalzonen på ett test som avser förnuftsfrågor. På ett inlärningstest som ställer krav på koncentrationsförmåga är resiltaten undergenomsnitsliga, men det hon väl lärt in finns kvar i minnet då   hon efter en halvtimma skall återge det inlärda materialet. På en uppgift som innebär huvudräkning men också innefattar en minneskomponent (arbetsminne) presterar hon ett klart undergenomsnitsligt resultat.

Sammanfattning och rekommendatione: Hon tycks inte ha svårigheter med det omedelbara minnet,tex. hålla ett telefonnummer i huvudet en kortare tid, men med arbetsuppgifter som fordrar mera  av koncentration och att hålla flera saker i minnet samtidigt kan det uppstå problem.

Förutom de svårigheter som framkommit här uppger MG somatiska besvär.Hon rekommenderas att ta kontakt med läkare för bedömning och eventuell behandling för sina besvär.

Med hänsyn till såväl inlärningssvårigheter som brister i executiv förmåga är det angeläget att hennes arbetsmiljö har en struktur med tydligt avgränsande ansvarsområden, gärna rutinartade.
Hennes önskemål om arbete tex. i en reception/kundtjänst måste tyvärr anses som orealistiska.
Hon föreslår även  önskemål att få arbeta med blommor/växter.
Med viss reservation för att hennes läkare kan göra bedömningen att hennes arbetsförmåga är ytterligare nedsatt rekommenderas hon ett skyddat/anpassat arbete gärna inom Samhallskoncernen eller alternativt ett arbete med lönebidrag.Arbetstidsutbudet bör vara sex timmar /dag.

AMI Södertälje 00-08-30
A-M. S. Leg. psykolog,arbetspsykolog


Ja, det var inte lite det där, nu när jag läser igenom det ,kan jag inte för mitt liv tro att det gällde mig.
Idag när jag ser tillbaka på mina tillkortakommanden i livet.Så får jag nog vara tacksam för att jag är i livet.För det var bra nära en gång att jag ville ta det.

tisdag 2 november 2010

EN ÅTERBLICK AV MITT GAMLA LIV

Hittade en Arbetspsykologisk utredning på mig, det gjordes några stycken. Det här är den sista.
Datum för utredning:00-06-08,00-07-07,00-08-18  Tog tre år att få till detta 03-03-18.
BAKGRUND MG har deltagit i projekt storstad AF med fyra veckors vägledning och söka jobb aktivitet, syftet har varit att försöka bryta en långvarig arbetslöshet.

HON har gått  7 år i folkskola.
De glömde Kontor &Handel 1 årig 1958.Hushållsskola 5 månander i Mariannelund.Stil oMannekängskola i Kim Söderlunds regi i Stockholm 1960 3 mån.
Efter skolan arbetade hon i sina föräldrars restaurantrörelse med kallskänk och administration.
De glömde att jag arbetade som Receptionist avbytande kontorist, Lillvärdinna i matsalen.
Sen hoppar dom över en massa år ända tills jag en dag plötsligt varit hemmafru i tolv år. Hennes mor köpte på 80-talet en fotvårdsutbildning (Axelssons Institut i Stockholm) till henne i förhoppning att hon skulle kunna driva eget företag, vilket MG inte förmådde. Vadå, jag hade inte blivit bjuden, av Mamma på Diplomkursen, vem kan starta eget eller söka jobb utan den. ingen. Nej, sanningen var att min kära Mamma ville ha gratis fotvård livet ut.Det har jag förstått efteråt.
HON har prövat på att sälja skönhetsmedel, men fick inte affärerna att gå ihop.Vad de hittar på.Det gick +/-
noll. Jag köpte vin för att "lura" dem att handla lite mer än de tänkt från början.Hade små "morötter" att locka dem med.Jag ville ha den sociala biten av det hela, komma ut någon gång inte bara slava hemma.Samtidigt var det himla kul, blev utbildad till skönhetskonsulent.Mitt i allt allvar var det tjo och tjim och väldigt livat. Spralliga tjejer som samlades hos distriktchefen som hade en älskare vid sidan om sitt äktenskap. Därför ville hon ha med oss ut på restaurang på danskvällar, för att ha en chans att träffa älskaren.
Det genomskådade vi, för hon försvann alltid efter vi ätit och var borta nära tre timmar.Då var det lagom för oss andra att åka hem till våra respektive.
Jag lärde mig försäljningstekniken ganska bra.Var en av de bästa försäljarna då under tiden 1978-1984.
Fick ett arbete som lokalvårdare på Hiab Foco, men anställd av ett städföretag i Tumba.Började där 1 Nov.-82 och slutade 1April 1984, Det nämnde dom aldrig.

Hennes senaste sysselsättningar var ett OSA-arbete mellan åren 94-97 Mellan åren 83-93 var MG periodisk alkoholist men dricker numera mycket litet och sällan. Under den tiden MG var alkoholberoende hade MG periodvis städarbete. Alkoholism finns i släkten.

Hon har fått hjälp att komma till rätta med sitt beroende genom kontakt med socialmedicin.MG uppger att hon har fysiska besvär ont i rygg, nacke och axlar, hon har inte tagit kontakt med läkare för dessa besvär.
Hon säger att hon hör dåligt och att det susar i öronen,har dock inte svårt att uppfatta ord vid ett samtal.


MG upplever problem med balanssinnet, hon stöter emot saker när hon går. (Det gör än idag )
På fritiden löser hon korsord och promenerar. (hade inte dator då) Hon bor ensam i lägenhet men har en manlig vän (särbo) umgås för övrigt med två väninnor. (stämmer än, men manliga vännen är död, har mitt ex som särbo,  en väninna kvar i umgängeskretsen) Har en Dotter,barnbarn, två systrar och sin mor i Stockholmsområdet .(Numera är Mamma borta sedan 2000)
Tycker själv att hennes sociala nätverk numera fungerar bra.

Ja , det blir kul att höra Dina synpunkter, hur de kunde trycka ner mig på ett sådant nervärderande sätt.
Men så ville jag bomba hela arbetsförmedlingen. (skämt ) tänkte faktiskt det ! Så många som blivit glada då..

Det här var del ett av  utredningen, del 2 skriver jag senare..Nu har Du lite att smälta in....
.