onsdag 25 maj 2016

FÖRSTA BUSSTUREN PÅ JÄTTELÄNGE

Går ju mestadels till Maxi och hem.
Inte alls mycket folk på bussen. Men ändå ett evigt tjattrande på våra kära invånare från
annat land. De är väldigt högljudda. Och inte ett endaste ord man förstår.

Alla känner alla verkar det som, såg inte en enda ljushårig. Jag är inte ljus längre, bara grå-blond.

Förr brukade jag låta dem tro jag förstod, så när de skrattade, så skrattade jag med.
När de undrade om jag förstod vad de sa, ruskade jag på skallen sa; no comprendo.

Det förstod inte de. Lika bra.

Slår dövörat till, sitter mest med Instagram och scrollar. . Då är det nästan som om jag försvinner in i min egen värld. Och glömmer var jag är någonstans. Nej jag bara skojar. Håller koll. Klev av en hållplats tidigare,  skulle  till Clas O som ligger i Lunagallerian. Det är hållplats TomTits/ Centrifugen. Under bron som repareras. Vilket oväsen, var inne på Åhlens, där var det Oväsen.
Sa till expediten köp ett par sådana här så höll jag upp hörselkåpan. Flera skrattade,, men tänk stå hela dagen i det oljudet, vet efter de bilade i betongen högst upp i tvåan. Aldrig mer. Bara synd om Prinzen. Kan jag stoppa in öronproppar på honom.? De lär väl bila i tvåan vägg i vägg med mig,
Hon dog ju för ett år sedan. Undrar om de visste det, för när jag sa det till en tjej på kontoret, blev hon tyst. Sa jaha. Ja just det, sa att det är så mycket reklam att det når ända upp nu, om jag kunde sätta en lapp om att ,Ingen REKLAM Tack . Har gjort det.






Vi får ett blad från hyresvärden som heter AKTUELLT, där står det att de 10 nya tvättstugorna öppnas under Maj månad, frågade en kille idag vilket år. 1 Juni sa han. Men inte vilket år.
Har väntat i 21 år på att få tvätta på gården....
Så mycket trevliga kvinnfolk jag träffade på stan, i min ålder. Letade inne på Kringlan efter min lilla skinnbörs jag fick av Hjördis, efter hon varit i Monaco.Då en dam sa du är precis som mig, Nu vet jag att jag inte är ensam om att leta efter vissa saker och snabbt glömma vad det var jag letade efter. Så skrattade vi.
Så stötte jag ihop med en annan som hade så snygg tröja med en uggla på, men du har ju en fjäril sa hon. Hon köper sina tröjor hos Indierna. Trodde de var Shiker. De har turban en del. Trevliga är de.
Fluktade till ett ögonblick idag, men såg inget som föll mig i smaken. Var ju nere i annat ärende. att köpa hörselkåpa, engångshandskar, 1 Liters mått transparant och en regnponcho. .
Skulle få10% i seniorrabatt på Ica Supermarket i Kringlan, men allt var så dyrt, att det blev Whiskas meny & Sheba rabatt 5kr.blommorna, 39;. och glass Stracciatell 39.90 rabatt 19.90 Lättmajonäs Icas
seniorrabatt 9.58 vissa saker på mina varor fanns inte. Tydligen har de detta varje Onsdag.Hade ju handlat på Maxi där jag får seniorrabatt 5%.på endast Tisdagar.
I alla fall så kostade "färska" räkor 249 kr kilot,det köpte jag inte.



Borde nog fara till stan en gång till innan sommaren, idag var det ingen värme,.Så därför gick jag inte ner till Marenplan. Inre Maren.

Äldre bilder har jag nog. Det ser alltjämt lika dant ut.

Visst var det kul att jag tittade in till mina bloggvänner. har inte glömt dig.

Kram Mi




  Yttre Maren med gästhamnen rätt över.
                                            

onsdag 11 maj 2016

CHOKLADBOLLENS DAG

Temadagar firar olika saker varje dag ibland ingenting

Ingredienser (originalet)

Detta är ingredienser för att baka chokladbollar. Receptet är för cirka 10-20 stycken chokladbollar beroende på storlek.
  1. 100 g smör eller margarin (gärna rumsvarmt då blir det lättare att mosa in, fast undvik att låta smöret ligga framme alltför länge då det kan bli väl löst)
  2. 2 dl strösocker
  3. 3 dl havregryn
  4. 3 msk kakao
  5. 1 tsk vaniljsocker
  6. 3 msk kaffe (ska vara kallt, går att byta ut till vatten)
  7. Kokos eller pärlsocker

  8. annons
    chokladhjärtaDen här sidan är tänkt att bli en receptsamling över olika varianter av chokladbollar (eller kokosbollar) samt annat med choklad i. Har du ett eget recept är du välkommen att bidra - mejla ditt recept till info@chokladbollar.net.

    Om sidan

    Choklad kommer från ett kakaoträd som på latin heter Theobroma och kan bli upp till tio meter högt. På trädet växer kakaofrukter som i sin tur innehåller mindre kakoaböner. Ett träd kan producera upp till 4-5 kilo bönor under ett år. Det finns även olika slags böner, vilka också skiljer sig smakmässigt.

    Trädet var förr i tiden vanligt i Syd- och Latinamerikas regnskogarna, men nu för tiden sker odlingen i Afrikas varmaste delar (Elfenbenskusten är världens idag största kakaoexportör). Ett nyttigt ämne som du finner i choklad är antioxidanter.

    Hur går då framställning av choklad till? Det är en omfattande process som här sammanfattas. Till och börja med ska kakaobönerna jäsa ett par dagar. I nästa process torkas de för att sedan även rostas. När bönorna sedan är färdiga krossas de och mals ned. Innan chokladen är klar tillsätts också socker och kakaosmör. Utöver detta tillsätts smakämnen.

    Choklad är också relativt nyttigt och bidrar till både välmående och överraskande nog minskning av kroppsfett. I sockret och fettet finns substanser som ökar produktionen av serotonin och endorfin i hjärnan, vilket ger en känsla av lugn. Choklad innehåller även koffein och fenyletymin, ämnen som stimulerar positiva känslor. Som om det inte var nog med detta visar forskning också på att choklad kan leda till viktminskning då många som ätit mycket choklad trots allt varit smala. En tänkbar förklaring till detta kan vara antioxidanten catechin som i försök visat sig minska kroppsvikten hos möss. Catechin finns i högre doser i mörk än ljud choklad.

    Fakta om choklad

    Så där nu har vi många bakningar framför oss! Se även jämförelser av färdiga chokladbollar som kan köpas i butik.
    • I stället för kokos eller pärlsocker kan chokladströssel användas. Det gör att bollarna liknar arraksbollar en del – en blandvariant skulle man kunna säga.
    • Lite grann av en "vuxenvariant" blir det om vi för in sprit i bilden. Både cognac och whisky kan användas att experimenteras med. När det gäller cognac kan du spä ut med vatten och whisky kombineras fördelaktigt med kaffe.
    • Som en kontrast mot föregående alternativ borde det vara på plats med en "barnvariant". Om barn ska vara med och dela på de färdiga chokladbollarna kan karamellströssel användas som garnering.
    • En ytterligare smakvariant är att byta ut en del av strösockret till florsocker. Prova dig fram, kanske fungerar det bäst att bara använda florsocker. Även kardemumma smakar gott att blanda i.
    • Fruktinslag av olika sorter är ytterligare sätt att ge omväxling åt våra chokladbollar. Varför inte använda rivna apelsinskal och minska lite på mängden havregryn?
    • Till sist den uppenbara receptvarianten: ännu mer chokladsmak kan göra chokladbollarna extra goda. Blanda in riven choklad efter önskad mängd i baksatsen och klimaxen är nådd.
    Visst är det gott med den vanliga sortens chokladbollar, men det kan vara spännande att variera sig ibland också. Därför har några variationer på dessa bollar av choklad sammanställts här.

    Alternativ

    Det går att göra chokladbollar med flytande margarin. För att det inte ska bli för kladdigt behöver du ställa in smeten minst en timme i kylskåpet före du rullar bollarna. Det kommer fortfarande vara något mer kladdigt än med smör fast resultatet blir fullt godkänt.

    Chokladbollar med margarin

    (Instruktioner om hur du bakar dem hittar du ovan.)
    • 100 g lättmargarin
    • 1 dl socker (2/3 dl fruktsocker)
    • 2.5 dl havregryn
    • 3 msk kakao
    • 1 tsk vaniljsocker
    • 3 msk kaffe
    • Kokos
    Om du vill ha chokladbollar som innehåller mindre mängd kalorier kan du använda detta recept.

    Kalorisnåla chokladbollar

    (Instruktioner om hur du bakar dem är samma som ovan.) Ett annat enkelt recept som ger krämigare chokladbollar med nougatsmak är chokladbollar med hasselnötskräm.
    • 100 g smör
    • 1 dl socker
    • 3 dl havregryn
    • 2 msk kakao
    • 25 gram riven mörk choklad
    • 1 tsk vaniljsocker
    • 1 msk kallt kaffe
    • Kokos
    Recept för chokladbollar med riven choklad.

    Extra lyxiga chokladbollar

    Somliga föredrar kokosbollarna som finns på konditori framför hembakta. Några tips för att åstadkomma detta är att mala havregrynen eller blanda dem i mixer vilket gör dem finare - detta tar bort en del av hembakskänslan. Byt sedan ut margarin mot riktigt smör och blanda eventuellt i 1-2 teskedar O'boy.

    Chokladbollar som på konditori

    Kalorier: 59
    Protein: 1 g
    Fett 1,5 g
    Kolhydrater: 10 g
    Fibrer: 1 g

    chokladbollar

    Näringsvärde

  9. Fibrer: 1 g
    Kolhydrater: 10 g
    Fett 1,5 g
    Protein: 1 g
    Kalorier: 59

chokladbollar.net

Chokladbollar fungerar bra tillsammans med kaffe.

Serveringstips

  • Placera chokladbollarna i kylskåp eller sval och låt stelna.
  • Forma degen till bollar och rulla dem i kokosen alternativt pärlsockret.
  • Strö ut kokos eller pärlsocker på en tallrik.
  • Tillsätt övriga ingredienser och arbeta ihop till en deg.
  • Rör samman margarin och socker till en porös konsistens.